Excel - draaitabellen

Een draaitabel is een manier om gegevens op een overzichtelijke manier weer te geven. Vanuit een lange lijst met gegevens maakt een draaitabel totalen. We gaan dat hier onder aan de hand van een voorbeeld doen.
   
     
  We hebben een lijst met gegevens, met jaar, Verkoop, Verkopen. De verkoop zijn de artikelen en de verkopen zijn de omzetten.  
     
   
     
  We selecteren nu de lijst met gegevens inclusief de "naam van de kolom". In dit voorbeeld jaar, Verkoop en Verkopen. Elke kolom moet verplicht een naam hebben, ander kun je geen draaitabel maken.  
     
   
     
  Als we de alle gegevens inclusief naam hebben geselecteerd, gaan we naar boven in het menu en kiezen Extra en Draaitabel- en draaigrafiekrapport.  
     
   
     
  We krijgen het scherm van de wizard (de hulp). In de wizard wordt automatisch geselecteerd dat je een excel lijst gebruik om een draaitabel te maken. Ook het type rapport is al geselecteerd op draaitabel. We kiezen dan ook volgende.  
     
   
     
  In stap 2 van de draaitabel wizard wordt het bereik aangegeven. In ons voorbeeld is dit van cel A3 t/m C13. Omdat we dit bereik al hadden geselecteerd toen we de wizard opstarten, zal dit er al in staan. Als je een verkeerd bereik had ingesteld, dan kun je dat hier nog wijzigen. Om door te gaan klik je op volgende.  
     
   
     
  In stap 3 kiezen we voor een nieuw tabblad voor de draaitabel en kiezen volgende.  
     
   
     
  Nu opent er een scherm met een gegevensveld met een apart blokje met de namen van de kolommen. In ons voorbeeld zien we jaar, Verkoop en Verkopen. Deze kunnen we nu in het gegevens veld slepen. Slepen betekent aanklikken, linkermuis in gedrukt houden en de muis verplaatsen naar het gegevens veld en de muis weer loslaten.  
     
   
     
  Omdat ik graag de omzet per artikel per jaar wilde zien, sleepte ik jaar naar het veld "kolom velden" van het gegevens blad. Daarna verkoop naar het veld "Rijvelden". Nu slepen we Verkopen nog naar het gegevens veld.  
     
   
     
  En dit is dan onze draaitabel.  
     
   
     
  We kunnen nu met de rechtermuisknop in de tabel klikken en krijgen een menu. Hier kunnen we bijvoorbeeld weer de wizard kiezen.  
     
   
     
  en dan kiezen we indeling  
     
   
     
  We zien nu het gegevens veld weer en klikken op "Som van Verkopen"  
     
   
     
  Nu opent een draaitabelveld menu. Hier kunnen we behalve som ook het aantal regels selecteren of gemiddelden.  
     
   
     
  Als we een andere indeling willen, kunnen we bijvoorbeeld ook jaar in het veld pagina slepen. Vanuit het pagina veld kun je dan later selecties op dit veld maken.  
     
   
     
  En dan zie je dezelfde tabel met een selectie veld voor het jaar  
     
   
     
  Op het pijltje rechts van het veld kun je een menu openen om het jaar te selecteren.  
     


Dit is een vrij eenvoudige draaitabel en op basis van dit voorbeeld is het goed om hier mee te oefenen. Dit is de basis. In de tabel kun je meerdere velden in de "Rijvelden" of "Kolommenvelden" zetten. Ook in het pagina veld kun je meerdere velden zetten. Vanuit de basis kun je verder oefenen en experimenteren.

   
     
  Hier een voorbeeld van een gegevensblad van een grotere draaitabel, waarbij er 3 velden staan waar we op kunnen filteren.  
     
   
     
  De bovenstaande draaitabel zou er zo dus uit komen te zien. Maar ik vind zelf de subtotalen vaak er onoverzichtelijk, dus die gaan we even weghalen.  
     
   
     
  Ga op de regel met het subtotaal staan en klik op de rechter muisknop en selecteer de 'veldinstellingen'.  
     
   
     
  Je krijgt dan een menu waarin je links onderin kunt aangeven subtotalen 'geen'  
     
   
     
  Hier zien we dezelfde tabel alleen zonder subtotalen.