Excel - formule : horizontaal zoeken


Horizontaal zoeken in gegevens. Je wilt op basis van een veld in een ander gegevensveld in een rij gegevens opzoeken. Vertikaal zoeken is in een kolom zoeken en Horizontaal zoeken is in een rij zoeken.


   
     
  1. Net als bij vertikaal zoeken ga je in het veld staan waar je de zoekfunctie wilt maken. We kiezen nu voor 'Invoegen' en vervolgens 'Functie'. Dit kan ook via de functie toets in het menu.  
     
   
     
  2. In de catagorie 'zoeken en verwijzen' kun je functie 'HORIZ.ZOEKEN'  
     
   
     
  3. In ons voorbeeld gaan we in cel J4 staan en vragen de functie op en vullen we de gegevens in voor de zoekfunctie.
Bij zoekwaarde willen we zoeken in een van de kwartalen, welke we via veld J3 hebben invullen. Omdat we die later willen kopieeren zetten we er meteen $ tekens voor de letter, dus '$J$3' (kan ook met F4)
De tabel matrix is het zoekbereik van de functie, dus het gegevensveld waar hij in moet zoeken. De eerste rij moet altijd de rij zijn waar we in zoeken. In dit voorbeeld staan de gegevens in rij 3.
De tabel materix die we gebruiken is d3:h13, het gegevensveld waar de verkopen per artikel staan.
De kolommen D tot en met G zijn niet zichtbaar omdat we dit hebben gegroepeerd. (zie ander hoofdstuk)
Omdat we de cel met formule later willen kopieren naar beneden, zetten we er meteen $ tekens voor en na de letters. De rij-index_getal is en cijfer en de rij geteld vanaf boven (kwartaal) waaruit we de waarde willen halen. Voor cel J4 willen we dit uit de rij 4 halen, wat de 2e rij is van de selectie. (deze bogon op rij 3). Ik heb cijfers in de kolom I gezet, omdat dit de rij nummers zijn die ik wil gebruiken en omdat ik de formule wil kopieeren.
Het benaderen veld is meestal 'onwaar' omdat we meestal willen zoeken op een exacte overeenkomst in de waar die we zoeken.
 
     
   
     
  4.  
     
   
     
  5. We hebben de formule al met $ tekens vast gezet, zodat we nu in cel J4 op het rechthoekje rechtsonder kunnen gaan staan met de muis. We houden de linkermuisknop ingedrukt en slepen de muis naar onderen en laten de muisknop weer los.  
     
   
     
  6. Als we nu in cel J3 'kwartaal 1' invullen krijg je de gegevens van kwartaal 1.  
     
   
     
  7. Als we nu in cel J3 'kwartaal 3' invullen krijg je de gegevens van kwartaal 3.