Excel - formule : vertikaal zoeken

Vertikaal zoeken in gegevens. Je wilt op basis van een veld in een ander gegevensveld in een kolom gegevens opzoeken. Vertikaal zoeken is in een kolom zoeken en Horizontaal zoeken is in een rij zoeken.


   
     
  1. In dit voorbeeld hebben we een tabel met artikelen dit zijn verkocht en elk artikel heeft een vaste verkoper. We kunnen nu met vertikaal zoeken de verkoper bij het artikel laten opzoeken.
De gegevens van de verkopers staan in de tabel A15:B20
 
     
   
     
  2. We gaan in de kolom verkoper staan in veld C4. We kiezen nu voor 'Invoegen' en vervolgens 'Functie'. Dit kan ook via de functie toets in het menu.  
     
   
     
  3. In de catagorie 'zoeken en verwijzen' kun je functie 'VERT.ZOEKEN'  
     
 
 
     
  4. Nu vullen we de gegevens in voor de zoekfunctie.
Bij zoekwaarde zoeken we op de kolom met het artikel, dus kolom B. Omdat we in veld C4 staan zoeken we dus op B4.
De tabel matrix is het zoekbereik van de functie, dus de kolommen waar hij in moet zoeken. De eerste kolom moet altijd de kolom zijn waar we in zoeken. In dit voorbeeld staan de gegevens in kolom A.
De tabel materix die we gebruiken is A16:B20, het gegevensveld waar de verkopers per artikel staan.
De kolomindex_getal is en cijfer en de kolom geteld vanaf links waaruit we de waarde willen halen. In dit voorbeeld de 2e kolom. Kolom 1 is de kolom met artikelen en kolom 2 is de kolom met verkopers. Het benaderen veld is meestal 'onwaar' omdat we meestal willen zoeken op een exacte overeenkomst in de waar die we zoeken.
 
     
   
     
  5. We bewerken de functie door op de formule te gaan staan en op F2 te drukken. We kunnen nu de formule bewerken. In het 'tabel matrix' veld zetten we $ tekens voor en achter de letters.
Dit kan overigens ook door voor de letter te gaan staan en op F4 te drukken. Hiermee zetten we de tabel vast als we deze kopieeren.
 
     
   
     
  6. We kopieeren veld C4, dus de vert.zoeken functie in C4, naar beneden. Dit kan door in veld C4 op Ctrl-C te drukken en vervolgens de velden eronder te selecteren en op Ctrl-V te drukken. (of met kleine vierkantje rechtsonder in cel c4 naar beneden te slepen.