Excel - gegevens valideren

Gegevens is het controleren of de invoer van een cel aan de gestelde voorwaarden voldoet. Als er beslist een datum als invoer nodig hebt kun je hier op controleren, in excel noemen ze dit valideren. Zelf gebruik ik dit wel voor met name validatie door middel van een lijstje.
   
     
  1. Een voorbeeld. We willen in cel J3 een invoer zien van het kwartaal. We willen dus de keus beperken tot kwartaal 1, kwartaal 2, kwartaal 3 of kwartaal 4.  
     
   
     
  2. We gaan in het menu naar Data en kiezen valideren.  
     
   
     
  3. In het veld 'toestaan' hebben we mogelijkheden om de invoer te controleren, op heel getal, datum, lijst etc. We selecteren hier lijst. Bij 'Bron' kun je op de knop rechts van het veld klikken, hierboven aangegeven met een pijl. Dit opent een invoerbalk.  
     
   
     
  4. We selecteren nu met de muis de velden D3 tot met G3, de woorden kwartaal 1 tot en met kwartaal 4. Hiermee geven we aan dat we willen controleren / valideren op deze woorden.  
     
   
     
  5. De formule geeft aan waar de lijst staat. In dit geval '=$D$3:$G$3' . De lijst zou ook op een ander blad kunnen staan, dan kunnen we het bereik bijvoorbeeld een naam geven en hier de naam invullen.  
     
   
     
  6. in de balk staat een icoontje om deze weer te sluiten. (zie pijl)  
     
   
     
  7. In cel J3 kun je nu op de pijl rechts van de cel zien. Klik hierop om de lijst te tonen.  
     
   
     
  8. Je ziet de selectie is wat we wilden, we moeten kiezen het kwartaal.